Dorpshuus_medium

Duurzaam Dorpshuus

06 januari 2016

Na de succesvolle actie 't Leker Duurzaam, waarbij er voor particulieren in het dorp collectief zonnepanelen konden worden ingekocht, konden we als bestuur niet achter blijven om het druk bezochte dorpshuis ook duurzamer te maken. Als dorpsvereniging beheren we dit mooie pand. Echter een dergelijk initiatief vraagt om een investering. Na een projectplan te hebben geschreven, hebben we deze ingediend bij de Rabobank om aanspraak te kunnen maken op het Fonds Maatschappelijke Betrokkenheid. Dit initiatief werd positief ontvangen, en er wordt een mooie bijdrage geleverd vanuit het eerder genoemde fonds.

 

Vervolgens hebben de gemeente Sint Anthonis toestemming gevraagd om deze pv-installatie te mogen installeren. We zijn als dorpsvereniging welliswaar beheerder, maar geen eigenaar. Tevens hebben we de gemeente verzocht om een bijdrage, om dit duurzaam initiatief te ondersteunen. Tot onze verrassing wilde de gemeente ook een behoorlijk bedrag bijdragen. Hetgeen geheel past in haar duurzaamheidsbeleid.

 

Vandaag is de offerte ondertekend en naar de installateur Jenniskens Techniek uit Rijkevoort gegaan. Met dit laatste hebben we goede gesprekken kunnen voeren, en hij heeft praktische oplossingen kunnen aandragen. Zo wordt er bij de entree een informatiepaneel geplaatst, waarbij de belangrijkste sponsoren de Rabobank, de Gemeente Sint Anthonis en het installatiebedrijf vermeld worden, plus de gewonnen opbrengst van de zonnepanelen.

 

Laat de zon maar gaan schijnen in 2016. 

Contactpersoon:

Profielfoto2_thumb

Jeroen Verhoeven

Namens organisatie / groep : Dorpsvereniging 't Leker

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

De aanleiding voor dit initiatief: duurzaam dorpshuis

Het doel van dit initatief: energiebesparing dorpshuis

De (verwachte) resultaten van dit initiatief: besparen op energiekosten

Activiteiten

Img_1331_small

Zonnepaneleninstallatie in gebruik genomen!

20 april 2016 tot 20 april 2016

Het kostte enige moeite. Maar uiteindelijk lukte het wethouder Roos Aben van de gemeente Sint Anthonis toch. Met de hulp van Jeroen Verhoeven van dorpsvereniging 't Leker in Ledeacker knipte ze woensdagavond met een betonschaar een grondkabel voor elektriciteit bij het dorpshuis doormidden. Symbolisch natuurlijk. Tijdens de ledenvergadering van 't Leker schakelde Aben zo op woensdagavond rond 21.15 uur de zonnestroominstallatie op dorpshuis 't Dorpshuus in. Dat deed zij ten overstaan van zo'n 80 aanwezigen. Op het dorpshuis heeft dorpsvereniging 't Leker 33 zonnepanelen geinstalleerd die voor de stroomvoorziening gaan zorgen. Deze installatie is het sluitstuk van een zonnepanelenactie in het dorp waarbij zo'n 20 huishoudens zich hebben aangesloten in Ledeacker.

Foto's

Artikel_dorpshuis_small