Dorpstuin_hurdegaryp_mrt18_medium

Dorpstuin Hurdegaryp: Update maart 2018

27 maart 2018

Het eerste zaad voor dit nieuwe teeltjaar zit in de dorpstuin grond: postelein, spinazie en radijs. En er volgt natuurlijk nog veel meer. Uien en aardappelen liggen al klaar om gepoot te worden.
Verder gebeurde er van alles de afgelopen maand.


Verschillende tuindelen zijn klaar gemaakt voor het zaai- en pootgoed. De paden liggen er mooi bij, voorzien van verse houtsnippers. Het vlechten van het prieel vorderde dankzij de wilgensnoei op andere plekken in het dorp. En er is een nieuwe aanwinst: een zelfgebouwd composttoilet. Gemaakt door de vaste timmermannen van de tuin.


Begin maart vlogen de bijen voor het eerst uit de kasten. Dat is een goed teken. Ze hebben de winter doorstaan en kunnen op zoek naar de eerste bloeiende bomen en planten. De dorpstuin zet zich in voor goede omstandigheden voor insecten. Oude dakpannen sieren nu de lage muurtjes rondom de pluktuin. Goede plekken voor een insectenwoning. Verder zaaien we bijvoorbeeld wilde bloemenmengsels in de boomgaard en de boomsingels. In de vlindertuin en de pluktuin groeit en bloeit vanaf het vroege voorjaar van alles. Zoals de krokus waar de bijen ook volop op vliegen.
Wie hier meer van wil zien en horen kan altijd op de tuin terecht. Op dinsdag en donderdag zijn er meewerkers aanwezig.


Achter de schermen wordt er ook hard gewerkt aan de plannen voor een onderkomen. Hierover meer bij een volgende nieuwsbrief. Verder zijn verschillende leden van de werkgroep en bestuur zeer actief geweest met het bezoeken van workshops en bijeenkomsten over biodiversiteit en de problematiek van de insectensterfte. Het bijen confenant van de gemeente Tytsjerksteradiel is ook op de Dorpstuin ondertekend door de wethouder mevrouw Bruins-Slot. Hierbij waren naast de Groenlinks fractie ook enkele andere partijen aanwezig. Ook een Kearn bijeenkomst is door ons bezocht. Al met al een zeer vruchtbare winterperiode.

Contactpersoon:

Foto_eliza_thumb

E. Janse

Namens organisatie / groep : Stichting Dorpstuin Hurdegaryp

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

Website van dit initiatief:

www.dorpstuinhurdegaryp.nl