Nachtvandenacht_oosterend_medium

Nacht van de Nacht op Dark Sky Park De Boschplaat

09 november 2015

Op 24 oktober 2015 heeft de Nacht van de Nacht plaatsgevonden door heel Nederland.


Oeds Bijlsma, directeur Beleid Provinsje Fryslân en ambassadeur Waddengouddorp Oosterend, leidde het evenement in voor Oosterend-Terschelling en vertelde over de positieve samenwerking in Oosterend en het belang van Werelderfgoed de Waddenzee. Daarna vertrokken maar liefst 5 huifkarren vol naar De Boschplaat om het spektakel mee te maken. Sterrenkundige Adrie Warmenhoven van Eise Eisenga Planetarium in Franeker nam de mensen mee in de wereld van totale duisternis. Ondanks dat het bewolkt was, kon Adrie aan het einde van de tocht toch nog hét paradepaard laten zien: op een groot scherm konden mensen de indrukwekkende sterrenhemel ervaren onder genot van warme chocolademelk. Stichting Natuurlijk Oosterend organiseerde het nachtelijke evenement.

 

Als één van de donkerste plekjes van de wereld - wereldwijd zijn er nog een 20-tal vastgesteld door de International Dark Sky Association (IDA) - is De Boschplaat officieel het eerste Dark Sky Park van Nederland. Hierdoor zal het natuurreservaat vaker decor zijn voor nachtelijke activiteiten. “De Boschplaat is een gebied met een bijzondere biodiversiteit met een grote waarde voor trekvogels. Een plek waar de zee ook nog vrij spel heeft. De beste plek om de duizenden sterren en de melkweg, die hier uitstekend te zien zijn, waar te nemen en te weten te komen hoe de natuur afhankelijk is van dit fenomeen”, aldus Melis de Vries van Natuurlijk Oosterend.

 

Dark Sky Park


Vandaag de dag wordt de nacht op bijna alle plekken in de Westerse wereld in meer of mindere mate beïnvloed door licht van steden, dorpen, industrie, tuinbouw en andere menselijke activiteit. Waar in menig stad nog maar enkele sterren zijn te zien bij heldere hemel, zijn er op De Boschplaat letterlijk duizenden sterren waar te nemen, omdat lichtvervuiling hier nog nihil is. Daarom is dit gebied eerder dit jaar door het Amerikaanse IDA uitgeroepen tot Dark Sky Park. IDA wil hiermee lichtvervuiling op de mondiale agenda zetten. De Nacht van de Nacht, georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties in Nederland, wil mensen hiervan bewust maken en dat we dit schaarse nachtelijke erfgoed moeten koesteren. Melis: “Als Waddengouddorp en de erkenning van UNESCO als Werelderfgoeddorp zijn we blij dat Oosterend, grenzend aan het Dark Sky Park De Boschplaat, nu ook zoiets bijzonders in handen heeft. Een verrijking voor het hele Werelderfgoed Waddenzee-gebied”.

Contactpersoon:

Missing_thumb

Melis de Vries

Namens organisatie / groep : Dark Sky Terschelling

Bekijk profiel