Open_monumentendag_medium

Middelburg groene monumentenstad

06 september 2014

Middelburg groene monumentenstad

Wilt u uw monument mooier, comfortabeler en energiezuiniger maken?

Dan werken wij graag met u samen. Wij zijn van ‘Middelburg, groene monumentenstad’, een collectief van monumenteneigenaren die zich hiervoor inzet. Wij organiseren activiteiten om Middelburg nog mooier te maken. Woont u in een monument en wilt u meedoen, mail ons dan. Wij werken graag met u samen, want samenwerken loont!

Zo begon het In de binnenstad van Middelburg wonen een aantal elektrische autobezitters en bij gebrek aan laadpalen, wisselde de groep telefoonnummers uit om elkaar te attenderen op een vrije laadplek. Om de laadinfrastructuur in de binnenstad te verbeteren, gingen zij in overleg met de gemeente Middelburg. Zo kwam het gesprek op duurzame monumenten. Iedereen kende wel een monumenteneigenaar die maatregelen had genomen en had ervaren hoe lastig dat was. Ook hebben een aantal monumenten eigenaren te maken met onderlopende kelders door extremere regenbuien. Het idee ontstond om samen te werken. In 2014 organiseerden initiatiefnemers energieambassadeur Marlou Boerbooms en Elly Verhaeghe op Open Monumentendag een duurzame monumentenwandeling waarbij tien eigenaren hun monument openstelden. De gemeente droeg het initiatief uit. De belangstelling was groot. Meer dan 200 bezoekers in het monument waar de wandeling startte. Wat mensen met elkaar delen is het besef dat jouw huis jou overleeft en dat je als een goed rentmeester je erfgoed doorgeeft aan nieuwe generaties. Ook is er het besef dat we te maken hebben met klimaatverandering waardoor er meer exreme regenbuien vallen die leiden tot wateroverlast in onze monumenten. Wij willen bijdragen om de klimaatdoelen te halen ook dankzij onze monumenten. De monumentenwandeling was het begin van Middelburg groene monumentenstad om samen met anderen het cultureel erfgoed te optimaliseren, de waarde te behouden en het wonen mooier en comfortabeler te maken. Behalve de jaarlijkse open monumentendag organiseren wij duurzame huizenroutes, werksessies bij een monumenten eigenaar thuis en activitieten in samenwerking met de gemeente, regio, onderwijsinstellingen en andere burgerinitiatieven zoals Middelburg Rozenstad.


Video's


 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Elly Verhaeghe

Namens organisatie / groep : Middelburg groene monumentenstad

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

De aanleiding voor dit initiatief: 
Burgers die elkaar ontmoeten, wilden samenwerken aan een groenere binnenstad in Middelburg en elkaar helpen om hun monumenten energiezuinig en comfortabel te maken.

Het doel van dit initatief:
Middelburg als groene monumentenstad op de kaart zetten

De (verwachte) resultaten van dit initiatief:
Naast meer onderlinge betrokkenheid en samenwerking, individuele verbeteringen in monumenten ook een groenere leefomgeving, betere opvang van regenwater en gezondere buitenlucht door meer electrisch vervoer en een betere laad infra structuur

Foto's

Gezellig_druk_small
Monumentenwacht_small
Energiebeurs_small