Langweer_medium

Slimme-meter-project

08 november 2017

In Langweer is men gestart met het project “Goed voorbeeld doet goed volgen”.
In de volksmond ook wel het slimme-meter-project genoemd.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen meer “gevoel” krijgen bij hun energieverbruik als dit direct inzichtelijk is.
In Nederland zijn de netwerkbeheerders al geruime tijd doende om de “slimmemeters” te plaatsen in de huishoudens. Dit is een meerjarig project en men is hier nog lang niet klaar om geheel Nederland te voorzien.
Als een huishouden een Slimmemeter krijgt dan worden de meterstanden automatisch doorgegeven aan de netwerkbeheerder en zo ook aan de energieleveranciers. 
Indien een consument snel inzicht wil in zijn verbruik, kan hij dit verbruik via diverse sites opvragen op het moment als hij daar aangesloten is. Echter deze gegevens zijn niet up to date, deze gegevens zijn een dag oud.

 

In dit project krijgen de huishoudens een extra kastje in de meterkast geplaatst. Dit kastje staat in verbinding met internet. Via de digitale snelweg is het nu mogelijk dat deze gebruiker real time zijn verbruik kan bekijken. Dus geen dag vertraging meer, maar àl la minute. Deze gegevens zijn alleen door de gebruiker te zien.

 

Het is na onderzoek gebleken dat indien men direct de verbruiksgegevens binnen krijgt, men hier mee mee aan de slag gaat en diverse maatregelen gaat treffen. Dat kunnen organisatorische maatregelen zijn, zoals lichten eerder uit, of de kachel een graadje lager, maar ook van bouwtechnische aard. Men gaat ramen vervangen voor HR++ enz 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Johan Hielkema

Namens organisatie / groep : Langweer

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

Dit project wordt samen met Sameen en Ekwadraat uitgevoerd. Sameen helpt onder andere mee bij het plaatsen van de kastjes. Ook worden er onder leiding van Ekwadraat bijeenkomsten georganiseerd waar men tips krijgt en ervaringen uitwisselt.

Het project wordt financieel ondersteund door de provincie Fryslân en de gemeente De Fryske Marren. Verder werken mee aan dit project; Buurkracht en Alliander.

Foto's

App_meterkast_small