Olst4130_medium

Olst


Overijssel - Olst-Wijhe - populatie: 5445

Olst bestaat al eeuwenlang. De eerste schriftelijke vermelding, waarin gewag wordt gemaakt van de hof Holsto, dateert van 947,. In de loop van de middeleeuwen groeide deze boerderij met aanhorigheden uit tot het dorp Olst. Deze naam wordt voor het eerst in 1234 vermeld. De woonkern van het middeleeuwse dorp lag rondom de dorpskerk. Ook was er woonde er een "mouleman" of molenaar in het dorp. Nog altijd telt Olst twee molens. Wie Olst in de vorige eeuw naderde, zag behalve de molens van verre al hoge fabrieksschoorstenen oprijzen. Meer dan de helft van de beroepsbevolking verdiende toen zijn boterham in de industrie, met als belangrijkste activiteit de baksteenfabricage. Later werd dat de snel groeiende vleeswarenindustrie. De laatste steenfabriek sloot in 1976 haar poorten. Naast de historisch waardevolle restanten van de steenfabrieken ligt er in de omgeving een uitgebreid stelsel van verdedigingswerken. Deze waren onderdeel van een plan om een eventuele Russische invasie tegen te houden. Voor een deel zijn de bunkers en sommige andere bouwwerken geconserveerd en opengesteld voor het publiek.

In deze eeuw wordt Olst meer en meer een forensendorp. Aan de rand staan 23 zogenoemde aardehuizen. Dit zijn volledig zelfvoorzienende woningen die gemaakt zijn van natuurlijke of tweedehands bouwmaterialen.

Bron foto:

borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Olst

Olst in Transitie

Meer_met_mindermarkt_olst_normal

Meer met Minder Markt

Vanaf: 15 februari 2017

Olst doet mee aan de Transitiontowns Nederland. Een van de activiteiten is het organiseren van de Meer met Minder Markt. Op de markt kunnen de bezoekers zien en beleven hoe je in je eigen dagelijks...