Opening-mouskerij_medium

Opening Schouwerzielster Mouskerij

26 augustus 2015

De bomen die tijdens de boomplantdag op 21 maart zijn geplant in de Schouwerzielster Mouskerij zijn goed aangeslagen. De bomen zijn afkomstig van biologische kwekerij De Baggelhof. Er staan verschillende regionale fruitrassen zoals de Eenrummer peer en Groninger Kroon (appel). De bomen hebben mooi gebloeid en her en der hangt al het eerste fruit. De grond moet dit jaar tot rust komen. Daarom groeien er deze zomer eerst allerlei wilde planten tussen de bomen. De moestuin heeft een mooie beschutte plek gekregen achter de takkenril. Er is een bescheiden start gemaakt met verschillende groentebedden. Een zithoek met vuurplaats en een handpomp maken de tuin compleet. Ook het kinderspeelbos is van de grond gekomen. De kinderen hebben daar zelf een flink handje aan meegeholpen en deze zomer hebben ze er al veel plezier aan beleefd. De Mouskerij met een bongerd en moestuin zal langzamerhand verder worden uitgebouwd. Maar nu is het na de eerste zomer tijd voor een echte opening.

Op zaterdag 5 september zal burgermeester Koos Wiersma de Mouskerij feestelijk openen. De opening vormt tevens het startsein voor het tweejaarlijkse dorpsfeest in Schouwerzijl met ’s middags een gezamenlijke fietstocht en ’s avonds een diner in de feesttent met gezellige muziek.

 

De Schouwerzielster Mouskerij is een dorpsboomgaard, moestuin, imkerij en een speelbos voor de kinderen in het dorp. In juni 2014 won het plan voor de Mouskerij de Duurzame Dorpenprijs van de Natuur en Milieufederatie, Roeg en Roem, provincie Groningen en de Vereniging Groninger Dorpen. De gemeente De Marne faciliteerde het plan met advies en hulp bij het snoeien en knotten van de bomen. Er is hard gewerkt door een groep Schouwerzijlsters om het voor elkaar te krijgen: zagen, hakken, snoeien, sjouwen, spitten. Dat gebeurde in een praktische ontspannen sfeer, kleinschalig en niet te veel tegelijk. Dankzij de Duurzame Dorpenprijs en de inzet van veel vrijwilligers is de Mouskerij goed van de grond gekomen en een mooie plek in het dorp gekregen. Vanaf deze plek is bovendien het uitzicht over het land en het Reitdiep weer hersteld. 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Nyske van der Feen

Namens organisatie / groep : Duurzaam Schouwerzijl

Bekijk profiel

Programma 5 september:

14.00 uur Ontvangst, welkom

14.15 uur Opening van de Mouskerij door burgermeester                   Koos Wiersma

14.25 uur Toelichting op de activiteiten in de Mouskerij

15.00 uur Afsluiting met een hapje en een drankje

                Start dorpsfeest en fietstocht