Image006_medium

Schouwerzielster Mouskerij geopend

14 september 2015

Burgermeester Koos Wiersma van De Marne trotseerde op zaterdag 5 september weer en wind om de Schouwerzielster Mouskerij samen met het dorp feestelijk te openen. Hij ondertekende de gebruikersovereenkomst voor de grond waarop de Mouskerij bij de haven in Schouwerzijl is gevestigd. En het koste hem weinig moeite om met de eerste appeltjes uit de boomgaard een heerlijke appeltaart tevoorschijn te toveren uit de ‘appeltaartmachine’, die mede initiatiefnemer Gerard Gosen voor de gelegenheid in elkaar had gezet. Appeltaart was er voor iedereen als  feestelijke afronding van het eerste jaar van de Mouskerij en begin van een gezellig dorpsfeest.


In een jaar tijd is een verwaarloosd bosje door een groep vrijwilligers omgetoverd tot een boomgaard, moestuin en kinderspeelbos voor het hele dorp. Tijdens de boomplantdag op 21 maart zijn de fruitbomen van biologische kwekerij De Baggelhof geplant. Ze zijn allemaal goed aangeslagen en de eerste appeltjes en kweeperen hangen er aan. Er staan verschillende regionale fruitrassen zoals de Eenrummer peer en Groninger Kroon (appel). Na het rooien van het bosje moest de grond tot rust komen. Daarom groeien er deze zomer eerst vrolijk bloeiende  wilde planten en groenbemesters tussen de bomen. De moestuin heeft een mooie beschutte plek gekregen achter de takkenril. Er is een bescheiden start gemaakt met verschillende groentebedden. Een zithoek met vuurplaats en een handpomp maken de tuin compleet. De kinderen hebben zelf een flink handje meegeholpen bij het kinderspeelbos en daar hebben ze deze zomer al veel plezier aan beleefd. De Mouskerij met een bongerd en moestuin zal langzamerhand verder worden uitgebouwd. 


De Schouwerzielster Mouskerij won in juni 2014 de Duurzame Dorpenprijs van de Natuur en Milieufederatie, Roeg en Roem, provincie Groningen en de Vereniging Groninger Dorpen. De gemeente De Marne faciliteerde het plan met advies en hulp bij het snoeien en knotten van de bomen. Er is hard gewerkt door een groep Schouwerzijlsters om het voor elkaar te krijgen: zagen, hakken, snoeien, sjouwen, spitten. Dat gebeurde in een praktische ontspannen sfeer, kleinschalig en niet te veel tegelijk. Dankzij de Duurzame Dorpenprijs en de inzet van veel vrijwilligers is de Mouskerij goed van de grond gekomen en een mooie plek in het dorp gekregen. Vanaf deze plek is bovendien het uitzicht over het land en het Reitdiep weer hersteld, een wens van veel dorpsbewoners. 

Contactpersoon:

Missing_thumb

Nyske van der Feen

Namens organisatie / groep : Duurzaam Schouwerzijl

Bekijk profiel

Foto's

Image005_small
Image004_small
Image003_small
Image002_small