Sint_jansklooster_medium

Sint Jansklooster


Overijssel - Steenwijkerland - populatie: 1200

Sint Jansklooster is genoemd naar het convent op de Sint Janskamp, een klooster dat in 1399 werd gesticht door de blinde Johannes van Ommen. Het Sint Jansklooster werd in 1581 verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

De meeste voorzieningen zijn in het dorp aanwezig: basisscholen en een supermarkt. De watertoren vormt een bekend baken voor de talloze watersporters in de zomer en schaatsers in de winter. Gelegen in het unieke natuurgebied ‘De Wieden’ bevindt zich hier tevens het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Het dorp is vooral bekend door het bloemencorso, dat elk jaar op de derde vrijdag van augustus gehouden wordt. De plaatselijke bewoners zijn maanden van tevoren met de voorbereidingen bezig. Voor de versiering van de praalwagens worden hoofdzakelijk dahlia's gebruikt. Het aantal dahlia's verschilt van 120.000 tot 380.000 stuks per corsowagen.

Het bloemencorso is allang het niveau van de dorpsoptocht ontstegen. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Publiciteit in binnen- en buitenland beweegt velen ertoe om een kijkje te komen nemen. Hun verwonderde reacties doet steeds meer mensen afreizen naar het kleine dorpje: de beloning voor de eendracht en de saamhorigheid van een hechte gemeenschap.

Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Sint Jansklooster

Plaatselijk belang Sint Jansklooster Heetveld

Sint_jansklooster_normal

Interactieve dorpsagenda Sint Jansklooster

Vanaf: 19 december 2016

Plaatselijk belang Sint Jansklooster Heetveld heeft een nieuwe website met een dorpsagenda. Het is de bedoeling dat alle verenigingen, scholen, kerken en andere belanghebbenden uit Sint...