Duurzaam-willemsoord-omslag-fb_medium

Zon op Willemsoord

14 januari 2013

Samen met buurtgenoten zonnepanelen op MFC

Contactpersoon:

Missing_thumb

Bart Kraan

Namens organisatie / groep : Duurzaam Willemsoord

Bekijk profiel

Inhoudelijke Informatie

De aanleiding voor dit initiatief:
Enkele enthousiaste bewoners van Willemsoord hebben het initiatief genomen om gezamenlijk zonnepanelen te willen plaatsen op het dak van het MFC. Zij hebben Zon op Nederland gevraagd hen te helpen bij het organiseren en opzetten van een eigen cooperatie. 14 Januari was de kick-off voor 16 dorpsgenoten.

Het doel van dit initatief:
Als je wel zonne-energie wil opwekken, maar geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen, kun je dat ook samen met buurtgenoten doen op een geschikt dak in de omgeving. Zoals op het MFC aan de Paasloregel. Arjan Stroeve en Bart Kraan hebben het initiatief genomen, maar hebben inmiddels bijval van een tiental dorpsgenoten. 14 Januari heeft Eric de Lange van Zon op Nederland uitgelegd hoe dit op andere plaatsen in Nederland gerealiseerd is en hoe zij daarbij ondersteuning hebben geleverd. Ieder kan een of meer zonnepanelen kopen die gezamenlijk in cooperatief verband op het dak van het MFC gelegd worden (als die meewerken uiteraard). De prijs zal circa 400 euro bedragen. De energie wordt voorlopig aan het MFC verkocht. Over enkele jaren kan de energie gewoon thuis aan de deelnemers geleverd worden. Elk jaar wordt de opbrengst gefactureerd aan het MFC en de opbrengst na aftrek van kosten verdeeld over de deelnemers. De opbrengst bedraagt ongeveer 6% in het begin, maar kan behoorlijk oplopen gedurende de looptijd van 25 jaar. Wil je meer weten, neem dan contact op met Arjan of Bart, zij kunnen je veel meer vertellen. Een groot deel van de aanwezigen op 14 januari was enthousiast over het verhaal en heeft de intentie uitgesproken mee te doen met het initiatief. Daarom is besloten de voorverkoop per direct te starten. Iedereen uit Willemsoord kan zich inschrijven voor een of meer zonnepanelen op het MFC.

De (verwachte) resultaten van dit initiatief:
Met een beetje geluk liggen de panelen deze zomer nog te stralen op het dak van het MFC en is Willemsoord zijn eerste Zonne-Energie Centrale rijker.

Foto's

Duurzaam-willemsoord-omslag-fb_small