Luttenberg021_bord_medium

Luttenberg


Overijssel - Raalte - populatie: 2225

Lange tijd was Luttenberg een eenzaam, onherbergzaam en heuvelachtig gebied en kwam de geschiedenis van het dorp maar langzaam op gang. De bouw van een kerk in 1834 vormde het eigenlijke begin van het dorp Luttenberg. In 1904 werd de huidige kerk van de parochie Heilige Cornelius aan de Butzelaarstraat gebouwd. Luttenberg is uitgegroeid tot een levendig dorp met een erg actief verenigingsleven en een bevolking die zich graag voor de leefbaarheid van dit dorp inzet.


Het aanbod van woningen en winkels voldoet aan de lokale behoefte. Luttenberg kent ook tal van actieve verenigingen. Paardenliefhebbers komen aan bod bij de plaatselijke manege. De muziek- en toneelvereniging houdt voorstellingen in het gemeenschapshuis Elckerlyc of in het amfitheater aan het Kerkepad.


Pal ten zuiden van Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied met overwegend bos en een paar heideveldjes. Het is een kleine stuwwal met een top van 31 meter boven NAP. Je vindt er meerdere recreatieve voorzieningen zoals een camping en een bungalowpark. In Luttenberg zelf is het Landbouwmuseum De Laarman gevestigd: een uniek museum over de historie en toekomst van de agrarische sector. Ook het klompenatelier Dijkman, waar op oude ambachtelijke manier klompen gemaakt worden, is een aanrader. Midden in het dorp staat een Mariagrot die gebouwd is in 1915.


Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Luttenberg

Stichting LuttenbergWoont

Luttenberg_normal

Seniorenwoningen Luttenberg

Vanaf: 22 december 2016

Steeds meer grondposities en gebouwen in Luttenberg hebben nog geen juiste bestemming, waardoor er verloedering dreigt. Stichting LuttenbergWoont heeft halverwege 2013 met een aantal welwillenden uit...