• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Adviseur aan het woord: Oscar Jansen

Adviseur aan het woord: Oscar Jansen

Denken én Doen

‘Die tweede avond van de Energiemix methode (EMM) was de beste’, aldus een enthousiaste initiatiefnemer die samen met een groep bewoners een eerste stap gezet heeft op weg naar een energie onafhankelijk dorp.
De EMM is de kickstart van wat Europa een energiegemeenschap noemt. Op de tweede avond formuleren de deelnemers aanbevelingen om van visie naar actie te komen.


Onafhankelijk

Steeds meer dorpen vragen ons om hen te helpen om een visie te vormen hoe het dorp onafhankelijk kan worden van de grote energiebedrijven. Jaarlijks gaan er miljoenen euro’s het dorp uit naar die bedrijven. Met een goede mix van verschillende duurzame warmte- en elektratechnieken creëren al meerdere dorpen hun eigen inkomsten en zijn ze zelfstandig. Samen eigenaar zijn van verschillende duurzame opwek technieken zorgt voor nog meer Mienskip in een dorp én dus ook voor inkomsten.

Momentum

Maar ja, wat is nu het juiste moment om een start te maken met visievorming? Het kan eigenlijk op elk moment.  Zo hebben we een tijd geleden een EnergieMix Methode gedaan bij een dorp, dat al een gezamenlijke zonneveld heeft.  Zij wilden met elkaar nadenken op weg naar de volgende stappen: ze hadden nog geen heldere visie. Zij waren begonnen met gewoon doen en waren nu toe aan het denken.

In het dorp waarmee dit verhaal begint, was er al een werkgroep bezig met het nadenken over het benutten van de warmte van een fabriek voor de woningen en het zwembad. Echte doeners en rekenaars.
Het plaatselijk belang vond het óók nodig om, juist nu, een visie op het hele energiesysteem te vormen.
En zo kwamen de doeners én de denkers bij elkaar en hebben ze in twee boeiende EMM avonden een eerste stap gezet naar een energie onafhankelijk dorp.

Oscar Jansen

Coördinator Energiewerkplaats Fryslân