• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • FryslânDOK: 'Beklimmers van het vlakke land’

FryslânDOK: 'Beklimmers van het vlakke land’

FryslânDOK presenteert de podcast 'Beklimmers van het vlakke land'. En in de zomer van 2021 wordt de TV-serie nogmaals uitgezonden door NPO2 en Omrop Fryslân. De 'Beklimmers' schrijven een nieuw verhaal voor het platteland. Over mensen die de kop boven het maaiveld uitsteken, vooroplopen en richting zoeken.

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Elke van de negen afleveringen heeft een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

Optimisme
De FryslânDOK-reeks is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman en Bauke de Haan deed de montage. Albert Jensma: 'Ik was nogal pessimistisch over de ontwikkelingen op het platteland. Door het maken van deze serie is dat veranderd. We ontmoetten mensen die vol optimisme en energie de wereld willen verbeteren. Hier, bij ons, tien kilometer verderop! En wat opvalt - het zijn allemaal vrolijke mensen. Dat werkt aanstekelijk, in ieder geval bij mij.' Bart Kingma: 'Prachtig om een verbinding te leggen tussen grote ideeën en de soms heel kleine lokale initiatieven. Dat geeft al die strijders, die eenlingen, die pioniers een context, een samenhang. Vernieuwing is altijd een combinatie van groot denken en klein beginnen.'

Podcast
FryslânDOK brengt bij de Beklimmers-serie een podcast uit waarin de betrokken wetenschappers uitgebreid worden geïnterviewd. Deze 'Ferhalen fan it flakke lân' (Verhalen van het vlakke land) worden gemaakt door Bart Kingma en Karen Bies. Ze zijn te vinden via de bekende podcast-apps en op de website van Omrop Fryslân.

Herhaling op TV
Van 10 juli tot en met 5 september zendt FryslânDOK de negen afleveringen van 'Beklimmers van het vlakke land' nogmaals uit. Elke zaterdag bij NPO2 en elke zondag bij Omrop Fryslân.

FryslânDOK 'Beklimmers van het vlakke land' (9 delen) van 10 juli t/m 5 september
Zaterdag op NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 13.10 uur)
Zondag op Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld

 


Persbericht en foto: Omrop Fryslân