• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Handreiking Mienskipsenergie gepresenteerd tijdens ‘De Top van Onderop’

Handreiking Mienskipsenergie gepresenteerd tijdens ‘De Top van Onderop’

Terwijl wereldleiders aan het onderhandelen waren op de Klimaattop in Dubai vond op 6 december 2023 het evenement ‘De Top van Onderop’ plaats in het Spant! (Bussum). Het Netwerk Duurzame Dorpen stond op het programma om de sessie ‘Zo worden Friese dorpen duurzaam’ te geven.

Deze dag werd georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, dit platform helpt het klimaatbeleid te versnellen en vormt een brug tussen samenleving en het beleidsproces in Den Haag.

Na een emotionele opening van actrice Thekla Reuten gaf demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten de aftrap van de Top van Onderop. Er was veel belangstelling voor dit evenement: de grote zaal was vol en er was zelfs een wachtlijst voor de deelnemers.

Er kwamen een aantal 'toppers van onderop' aan het woord. Miel Janssen, de voorzitter van de lokale energie coöperatie Wattnu gaf tijdens zijn speech aan dat de energietransitie begint aan de keukentafel. Deze coöperatie is actief in gemeente Gooise Meren en bestaat nu 10 jaar. Ze zijn bezig met de thema’s energiebewustzijn, energiebesparing, energieopwekking en warmtetransitie (energie uit het IJmeer). Ook hebben ze een tentoonstelling gemaakt voor basisschaal en voortgezet onderwijs.

Naast de sprekers en sessies waren er verschillende startups die hun ideeën en producten lieten zien. Een deel hiervan was ’s avonds terug te zien in een reportage van KRO-NCRV, waaronder een draaiend wasrek en isolatiemateriaal van hennepvezels.

U kunt de uitzending hier terugkijken via NPO Start

  

Onze collega’s Johannes Lankester en Sybrand Frietema stonden op het programma om een sessie te geven over de kracht van de Friese initiatieven. Helaas kon Sybrand vanwege ziekte niet aanwezig zijn. Gelukkig kon collega Bregje Hamelynck bijspringen om te vertellen over de Voedselwerkplaats. Tijdens de presentatie werd de Handreiking Mienskipsenergie getoond.

In deze handreiking biedt de RES Fryslân overheden, initiatiefnemers én bewoners een eenduidige manier om processen vorm te geven die betrokkenheid, zeggenschap en draagvlak van de brede omgeving dichterbij brengen. De flyer met 10 stappen vond gretig aftrek na afloop van de presentatie.

U kunt de Flyer hier bekijken

Kortom: een geslaagde dag waarbij de kracht van lokale duurzaamheidsinitiatieven weer op de landelijke kaart is gezet!