• Home
 • »
 • Uitgelicht
 • »
 • Het Beraad in Raerd - Dorpskracht

Het Beraad in Raerd - Dorpskracht

13 MEI 2023 . 14:00 - 19:00 . BUORREN 28 9012 DH RAERD

Wil jij de dorpskracht versterken?

 

Of we het nou hebben over leefbaarheid, brede welvaart of welzijn dit alles valt en staat met de kracht van eigen dorpsbewoners.

Vrijwilligers in de dorpen zijn gemotiveerd vanuit zichzelf, houden van anderen en zijn ervaringsdeskundig binnen hun eigen leefomgeving. Om te zorgen dat de dorpsbewoners in Fryslân prettig kunnen wonen, sporten, muziek maken of hun eigen energie opwekken, is er kennis en ondersteuning nodig.

Doarpswurk heeft meer dan 40 jaar ervaring met het bieden van deze ondersteuning en op zaterdag 13 mei gaan we deze ervaring delen. Dit doen we in Raerd waar ons kantoor gevestigd is. Er zijn workshops te volgen en de mogelijkheid om onderling vragen te stellen of juist kennis te delen. Tevens kun je op speeddate met collega’s van Sport Fryslân, Keunstwurk en Streekwurk. Een van onze adviseur is ook aanwezig natuurlijk.

Ben jij vrijwilliger, nieuwsgierige inwoner, bestuurder of ambtenaar? Kom, geniet en vergroot je kennis, iedereen is welkom!
 

Programma:

Zaterdag 13 mei in het centrum van Raerd (SWF)

13.45  Inloop Laurentiuskerk.
14.00  Start met special guest Herman Pleij, emeritus hoogleraar & auteur.
Op zijn eigen unieke en humoristische wijze zal hij u meenemen in onder andere de ontwikkeling van de burgermoraal en de Nederlandse identiteit.

Alvast een voorproefje? Bekijk zijn filmpje!

Workshops (aanmelden ter plekke):

15.00  Start van de eerste workshopronde
16.00  Start van de tweede workshopronde

 • Dorpskracht en draagvlak – van dorpsplan naar dorpsvisie (Laurentiuskerk)
  Hoe gebruik je de dorpskracht en betrek je iedereen bij het maken van een dorpsvisie? Hoe maak je inwoners enthousiast om aan de slag te gaan? Tijdens deze workshop neemt Doarpswurk u mee in een stappenplan waarbij inwoners van jong tot oud plannen maken voor hun eigen dorp, daarmee aan de slag gaan en waarmee een dorpsvisie gemaakt kan worden.
  Lees het interview – Nieuw stadsplan voor Stavoren
 • Vrijwilligers – behouden en werven (kleine zaal dorpshuis)
  Of het nou gaat om het draaiende houden van de sportvereniging, het dorpshuis of de dorpsactiviteiten, zonder vrijwilligers gaat het niet lukken. Het is niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers te werven. Daarnaast heeft de coronacrisis ertoe bijgedragen, dat vrijwilligers hun baantjes hebben opgezegd. Hoog tijd dus om te werken aan het werven van vrijwilligers! Deze workshop biedt inspiratie en handvaten om meer vrijwilligers te werven én te behouden.
 • “Een energieonafhankelijk dorp: mixen en plakken” (kantoor Doarpswurk)
  Hoe word je als dorp energie onafhankelijk(er)? Voor duurzame dorpsinitiatieven is de Energiemix Methode een goede methode om jullie kansen voor duurzame energie in kaart te brengen. Zo hebben jullie een kickstart van jullie energiegemeenschap!
  Bekijk het filmpje van de Energiemix Methode
  Lees het interview met Tijnje waar gewerkt is met de methode
 • Projectplan schrijven en financieren – en de subsidiemogelijkheden (grote zaal dorpshuis)
  Tijdens deze workshop geven we tips en trucs voor het schrijven van een projectplan en het opstellen van een begroting. Daarnaast geven we een inzage in de verschillende subsidiemogelijkheden>

Vragenloket

15.00-17.00 uur. Tijdens de workshop rondes is het ook mogelijk om vragen te stellen. Het kantoor van Doarpswurk zal deze dag het loket zijn, waar collega’s van Sport Fryslân, Keunstwurk, Streekwurk en Doarpswurk klaar zitten om vragen te beantwoorden en hun kennis en ervaring te delen.

Doe mee aan de fotowedstrijd en win gratis optreden!

Maak een gekke, leuke, mooie of originele foto van de poster (bezorgd bij de secretaris van uw dorpshuis) op een plek in uw dorpshuis of dorp.
En win een gratis optreden van Bruno Rummler én de Doarpswurk-wisselbeker!
De uitreiking is op zaterdagmiddag 13 mei tijdens ‘Het Beraad in Raerd’.
Stuur uw foto naar info@doarpswurk.frl of tag ons @doarpswurk op social media.


Afsluiting met borrel en pizza

17.00 Samen gezellig afsluiten in het dorpshuis ‘De Trijesprong’ met een lekkere Sambrini pizza en een drankje. Tussendoor is de prijsuitreiking van de fotowedstrijd.
19.00 Einde.

Aanmelden?

Meedoen is gratis en aanmelden hoeft niet, we vinden het wel fijn om te weten dat je komt (i.v.m. catering).
Aanmelden kan via de website van Doarpswurk.
Je kan twee workshops volgen, bedenk thuis welke je favoriet zijn. Op 13 mei ’s middags maak je dan een definitieve keus, waarbij geldt dat vol = vol.

Locaties: Laurentiuskerk, dorpshuis De Trijesprong en kantoor Doarpswurk te Raerd (SWF).