• Home
  • »
  • Uitgelicht
  • »
  • Verzoamelen in Bedum

Verzoamelen in Bedum

De Verzoamelstee. In Groningen is het inmiddels een bekend begrip uit Onderdendam. Verzoamelstee is een Gronings woord. Verzoamelen betekent verzamelen en een stee is een plek waar je terecht kunt en waar je je thuis voelt.

De Verzoamelstee is bedoeld om de mogelijkheden voor de ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen, te versterken en uit te breiden. Ook probeert de Verzoamelstee het dorp sociaal te versterken en mensen te verbinden. Het gebruik van computers en andere ICT-middelen staat centraal als handig hulpmiddel om deze doelstellingen te verwezenlijken. In Onderdendam is de Verzoamelstee een groot succes en spelen de activiteiten zich overwegend af in het dorpshuis.

Op 30 oktober 2014 is de Verzoamelstee ook gestart in Bedum! “Wij merkten dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek voor ouderen in Bedum”, vertelt Jolanda Dijkhuis, betrokkene bij de Verzoamelstee.

Verzoamelstee Bedum is een fysieke, laagdrempelige plek in woonzorgcentrum Alegunda Ilberi waar zich iedere donderdagochtend tussen 9:30 en 11:30 een steeds grotere groep (voornamelijk) ouderen uit Bedum zich verzamelen. Gezamenlijk verzamelen ze van alles: ontmoetingen, inloopochtenden, informatieve ochtenden, maatschappelijke ontwikkelingen, WMO-loket, Buurtzorg, ontwikkelingen in de zorg, cultuur, muziek, historie en samen vieren.

Door op een laagdrempelige en toegankelijk manier met de bezoekers aan de slag te gaan komen de gesprekken op gang. Daarnaast helpt iedereen elkaar. Op deze manier vinden ouderen meer aansluiting bij de steeds sneller veranderende maatschappij, waarin je bijna niet zonder Internet kunt en krijgen ze daardoor zelf de regie over hun eigen leven.

Dijkhuis: “We hebben gekozen voor een iets minder ‘georganiseerd’ programma, omdat we merkten dat de bezoekers heel veel behoefte hadden aan het gewoon bij elkaar zitten, kletsen, koffiedrinken en het leren gebruiken van de tablet. Dus minder informatieve ochtenden en meer inloopochtenden. Dat geeft mensen veel meer ruimte om hun eigen plek in te nemen. En dat werkt!” Jolanda vertelt: “Voor de vakantie hadden we steeds een bezoekersaantal van rond de 10 à 12 personen. Na de vakantie zijn de bezoekersaantallen nog niet onder de 20 geweest. We hebben altijd gezegd: ‘het succes is niet afhankelijk van de aantallen maar van de kwaliteit.’ Maar we merken dat we echt in een behoefte voorzien.”

De mond op mond reclame doet z'n werk en de vaste bezoekers nemen ook weer nieuwe bezoekers mee, die nu ook trouw wekelijks langskomen. “Zo'n grote groep brengt heel veel reuring en gezelligheid met zich mee. Omdat we de ochtenden zo vrij laten, merken we dat het veel meer een plek van de bezoekers wordt. Zo bracht een van de bezoekers een aantal weken geleden spontaan zijn strijkbout en wasblokjes mee, zodat hij kon laten zien waar hij zo enthousiast van wordt. En daar is ruimte voor,” aldus Dijkhuis.

     

Er is gekozen om iets meer aandacht in het programma te besteden aan het leren werken met de tablet. Jolanda: “We hebben een Skype-workshop en een Google-workshop op de planning gezet. Al spelenderwijs leert men van elkaar.” Het Stimuleringsfonds van de Rabobank heeft nu ook 6 tablets ter beschikking gesteld en daar wordt erg veel gebruik van gemaakt. Er zijn een aantal vrijwilligers die het heel erg leuk vinden om de mensen wegwijs te maken in het gebruik van de tablet. 

   

Wat nieuw is, is 'Heel Bedum Breit’. Alegunda Ilberi heeft veel behoefte aan rolstoelplaids waarmee ze de bewoners kunnen toedekken bij een frisse wandeling. “We merken dat het samen werken aan een project ook echt verbindend werkt. We zijn gewoon simpel begonnen met een aankondiging en een idee. Bij de eerste bijeenkomst hebben we twee bollen wol en breipennen op tafel gelegd en al heel gauw begonnen er mensen te breien. Inmiddels hebben we bijna 10 dames die wekelijks bij ons langs komen om met elkaar te gaan breien en haken.” vertelt Jolanda. Iedereen breit kleine lapjes, die vervolgens weer aan elkaar worden genaaid. Inmiddels is de eerste deken al klaar en deken twee bijna. En daarnaast ligt er een hele grote stapel gebreide en gehaakte lapjes klaar om aan elkaar gemaakt te worden. 

Jolanda is enthousiast: “Je ziet: heel veel reuring bij Verzoamelstee Bedum en volgens mij is dit nog maar het begin!”