Schermafbeelding_2016-11-11_om_11.40.50_medium

Ooltgensplaat

http://dorpsraadooltgensplaat.nl
Zuid-Holland - Goeree Overflakee - populatie: 2275

Ooltgensplaat is een dorp in de gemeente Goeree Overflakkee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 2275 inwoners, inclusief de buurtschap de Langstraat. Ooltgensplaat is een zogenaamd Kerkringdorp, met aan de ene kant een haven en het havenkanaal naar het Volkerak en aan de andere kant een kerk uit 1847. Deze kerk is gebouwd op de fundamenten van twee voorgaande kerken. Tot 1647 maakten ook de inwoners van Den Bommel gebruik van deze kerk.

In Ooltgensplaat bevindt zich het Oude Raadhuis. Het Oude Raadhuis, met uitzicht op de haven van Ooltgensplaat, is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee. Het stamt uit 1616 en is gebouwd naar het ontwerp van de bekende 17 eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Het gebouw heeft door de eeuwen heen vele rampen, waaronder een aantal overstromingen, overleefd. Sinds augustus 2005 is het voormalige Raadhuis weer in gebruik als trouwlocatie.Tevens bevindt zich bij Ooltgensplaat het Fort Prins Frederik, een groot fort uit de zestiende eeuw dat samen met de vesting Willemstad de doorgang in het Volkerak en het Hellegat bewaakte. Tegenwoordig wordt het fort voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden.Ooltgensplaat kenmerkt zich door landbouw en recreatie. Naast de camping op het fort heeft Ooltgensplaat een jachthaven met bijna 80 ligplaatsen. Ooltgensplaat heeft naast een woonfunctie ook werkgelegenheid, recreatie en veel verenigingen. Dit alles heeft met ‘uitstraling’  van het dorp te maken.  Dit maakt het dorp interessant, leefbaar en aantrekkelijk om te wonen en te bezoeken. 

Bron: Woningbouwvereniging Beter Wonen

Alle initiatieven van Ooltgensplaat

Dorpsraad Ooltgensplaat

Ooltgensplaat_normal

Extra Handen

Vanaf: 01 januari 2015 - Tot: 01 oktober 2015

Dorpsraad Ooltgensplaat heeft samen met Sjaloomzorg de pilot Extra Handen gedaan. Deze pilot was gestart om samen met vrijwilligers, zorgcliënten en mensen die een tegenprestatie moeten leveren het gat...