Wijkaanzee_vogelzang_medium

Wijk aan Zee


Noord-Holland - Beverwijk - populatie: 2400

Het dorp was in de zeventiger jaren ten dode opgeschreven. Het zou industrieterrein worden van Hoogovens en de Haven van Amsterdam. Maar het dorp liet zich zien en wist de wereld er van te overtuigen dat het mocht blijven. En als klap op vuurpijl riep het zichzelf uit tot Cultureel Dorp van Europa in het jaar 1999.

Tien andere dorpen in 10 Europese landen ondersteunden de actie en kwam in 1999 op visite. Het werden elf dorpen die open tegenover elkaar stonden en samen een mooie en creatieve tijd beleefden. Zij trokken zich aan elkaar op. Eerst leerden zij de gastvrijheid kennen. Want gasten werden wel in gastgezinnen ondergebracht, welke taal de gasten ook spraken.

En zo leerde iedereen elkaar en Europa kennen. Europa ging er opeens heel anders uitzien.

Wijk aan Zee heeft 2200 inwoners. Het heeft een breed strand Het ligt in een levendig en contrastrijk gebied waar dorp, zee, duinen, zware industrie en Randstad samenkomen. Inspirerend voor wie daarvoor gevoelig is.

Alle initiatieven van Wijk aan Zee

Cultural Village

Wijk-aan-zee-cultural-village_normal

Cultural Village

Vanaf: 12 december 2016 - Tot: 12 december 2016

Er was eens een dorp dat erkenning zocht en zich daarom in 1999 tot cultureel dorp van Europa uitriep. Het trok Europa in op zoek naar steun en 10 dorpen die gast wilden zijn om dit heugelijke feit te...