Kalenberg_medium

Kalenberg


Overijssel - Steenwijkerland - populatie: 250

Kalenberg ligt in het hart van Nationaal Park De Weerribben, dat bestaat uit een afwisseling van open water, rietlanden en moerasbossen. De economie berustte tot voor kort grotendeels op de rietteelt. Kalenberger riet wordt onder meer gebruikt als bedekking op de kap en houten achtkant van molens. Het is dun riet met een spitse top en daardoor zeer geschikt voor steile vlakken.

Tegenwoordig biedt het toeristisch ingestelde dorp mogelijkheden om bootjes te huren (kano's, fluisterboten) en een route door het park te varen. Vlak bij Kalenberg, aan het fietspad naar het gehucht Hoogeweg, ligt de Kloosterkooi, een voor bezoekers geschikt gemaakte eendenkooi. Een tweede eendenkooi en een van de grootste van Europa, de Kooi van Pen, ligt even ten zuiden van Kalenberg en is niet te bezoeken.

Kalenberg was vanouds een typisch vaardorp en was tot eind jaren 50 alleen per boot bereikbaar. Nog steeds is de ontsluiting per auto beperkt tot het deel aan de oostzijde van de Kalenbergergracht; aan de westkant worden de woningen enkel verbonden door het water en door een fietspad met veel bruggetjes. Kalenberg heeft geen aansluiting met het openbaar vervoer.

De bekende dichter J.C. Bloem sleet in Kalenberg zijn laatste levensjaren.

Bron foto: borden.plaatsengids.nl

Alle initiatieven van Kalenberg

Vereniging "Kalenbergers Gemeenschapshuis"

Kalenberg_normal

Duurzaam dorpshuis Kalenberg

Vanaf: 19 december 2016

In 2013 werd het nieuwe dorpshuis van Kalenberg geopend. Het dorpshuis is tot stand gekomen volgens de laatste inzichten ten aanzien van duurzaamheid; niet alleen in milieutechnisch, maar ook in...